Jaja w kokilkach

Mądre głowy powiadają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A ponieważ mądrych słuchać należy, dziś banalnie prosty przepis na treściwe śniadanie, szczególnie dla tych, którzy dzień wcześniej doświadczyli prawdziwego rock’n’rolla na własnym organizmie..Mowa o jajku zapiekanym w kokilce z dowolnymi dodatkami.

Potrzebujecie:

  • jaja ( ilość sztuk taka jak ilość kokilek ),
  • wędlina, kiełbasa, resztki pieczeni – cokolwiek znajdziecie w lodówce,
  • pomidory,
  • ser pleśniowy ( lub żółty ),
  •  ostra papryczka,
  • szczypiorek do posypania,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Kokilki smaruję od środka masłem. Na dnie układam warstwę pokrojonych w kostkę pomidorów i posypuję przyprawami. Następnie dodaję wędlinę – również wcześniej pokrojoną w mniejsze kawałki, na to tyle ostrej papryczki ile lubię. Jeśli używam słonej wędliny bądź kiełbasy, muszę pamiętać o tym, by użyć mniejszej ilości soli. Teraz już tylko ser i na wierzch wybijam ostrożnie jajko tak, aby zachowało żółtko w całości. Posypuję jeszcze niewielką ilością soli i wstawiam do kąpieli wodnej. Piekarnik rozgrzany do 190 stopni. Czekam ok 20 min..Ważne jest, żeby po rozkrojeniu, żółtko się rozlało, a białko było ścięte. Po kilku razach, każdy nabierze wprawy.

4c

Po wyjęciu z piekarnika posypuję posiekanym szczypiorkiem, lub pietruszką i podaję.

3

Komentarze

komentarzy