Tajska zupa rybna

Podstawą zupy tajskiej jest baza, czyli wywar. Może być zarówno drobiowy jak rybny. Ponieważ kupiłem ryby w całości, po filetowaniu pozostały mi głowy i kręgosłupy, na bazie których ugotowałem wywar ( z dodatkiem soli, czarnego pieprzu, łyżki sosu sojowego, łyżki sosu rybnego, odrobiny cukru, imbiru, trawy cytrynowej, liści limonki kafir, ostrych papryczek i warzyw ). Do przecedzonego wywaru dodałem puszkę mleka kokosowego i 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry. Po kilku minutach do garnka trafiła ryba, pokrojona w grubą kostkę. Rybie wystarczy dosłownie kilka minut w gorącej zupie, więc po 4-5 minutach dodałem sok z limonki i wyłączyłem gaz. Zwieńczeniem tej prostej zupy jest oczywiście posiekana kolendra, którą posypuję zupę tuż przed podaniem.

Potrzebujecie:

  • ryby ( ja użyłem dorady i dorsza bałtyckiego )
  • imbir – 3-centymetrowy kawałek pokrojony w paski
  • 2 gałązki trawy cytrynowej ( zmiażdżonej tępą stroną noża )
  • papryczka chilli ( ilość zależnie od upodobań )
  • kilka liści limonki kafir
  • warzywa do wywaru ( marchewka, seler naciowy, por, cebulę..)
  • cukier
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • puszka mleka kokosowego
  • limonka
  • kolendra

01

Komentarze

komentarzy