Polędwiczki w chrupkiej skorupce

Polędwiczki wieprzowe to niezwykle delikatne mięso, nie wymagające długiej obróbki. Dlatego idealnie nadają się na szybki obiad lub kolację. Wariantów na podanie tego mięsa jest wiele. Dziś proponujemy polędwiczki w chrupiącej skorupce. Niezbyt trudne i dość efektowne danie.

Potrzebujecie:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 bułki
  • musztardę
  • sól
  • pieprz czarny
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oliwa
  • masło

Mięso po umyciu osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem i nacieram bardzo cienką warstwą musztardy. My stosujemy rosyjską, jednak dla amatorów mało pikantnych potraw polecamy delikatniejszą i bardziej słodką. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( jeśli czas na to pozwala).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, do której dodajemy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony i odkładamy. Do tłuszczu, który pozostał na patelni, dodajemy jeszcze łyżkę masła oraz posiekaną cebulę. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia. Wrzucamy wydrążoną miękką część bułek, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, tymiankiem i wszystko łączymy w jednolitą masę. Polędwiczki układamy na papierze do pieczenia, górną część smarujemy musztardą i oblepiamy powstałą na patelni masą.

W piekarniku nagrzanym do 190 stopni powinno im wystarczyć 30 minut. Jeśli skorupka nabierze brązowego koloru oznacza to, że mięso jest gotowe do podania. Po chwili odpoczynku, kroimy polędwiczki pod kątem w plastry i podajemy razem ze skorupką.

0

Mięso możemy podać z sosem..lub bez. Według upodobań. Najprostszym jest rozpuszczenie na patelni masła, dodanie soku z cytryny i posiekanej pietruszki. Działa:)

2

Komentarze

komentarzy