Czerwona zupa z pieczonych warzyw

Zupa pomidorowa, grochowa czy pieczarkowa – z pewnością wszyscy doskonale je znacie. Jedni wykluczyli je zupełnie ze swojego jadłospisu, inni celebrując tradycyjne smaki pozostają im wierni przynajmniej raz w tygodniu. Dla sympatyków zup mamy dzisiaj nowoczesną i smakowitą propozycję. Doskonałe połączenie cukinii, papryki i pomidorów. Czerwona, ognista, niewątpliwie pobudza zmysł smaku. To nasza kolejna propozycja również dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Potrzebujecie:

  • średniej wielkości cukinię
  • 3 papryki czerwone
  • 2 pomidory
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • zioła dalmatyńskie
  • oliwa

Warzywa myjemy, kroimy i układamy na blaszce, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Następnie zdejmujemy skórkę z pomidorów i papryki, wszytko wrzucamy do malaksera i miksujemy do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Masę przekładamy do garnka, dodajemy szklankę bulionu warzywnego i doprawiamy ziołami, pieprzem, papką chilli i solą do smaku. Pozostawiamy na ogniu do zagotowania. Podajemy z bazylią.

_MG_6155_MG_6164

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

komentarzy