Camembert na gorąco z żurawiną

Francuzi rozróżniają nawet 400 gatunków serów. W Polsce największą popularnością cieszą się sery pleśniowe, takie jak camembert, brie oraz ser z porostem niebieskiej pleśni. Tym razem specjalnie dla Was przyrządziliśmy camembert z żurawiną. Przygotowanie tego dania, to zaledwie kilkanaście minut, warto je poświecić dla finalnej eksplozji smaków.

Potrzebujecie:

  • – Camembert
  • – Konfiturę z żurawiny
  • – Ulubioną sałatę (my wybraliśmy rukolę, której wytrawny smak idealnie zgrał się ze słodkością owoców, ale możecie równie dobrze wziąć słodką lodową czy roszponkę).
  • – Pomidorki koktajlowe
  • – Świeży ogórek
  • – Kiełki rzodkiewki
  • – Jajko
  • – Bułka tarta
  • – Olej rzepakowy

Pomidory, ogórki i sałatę mieszamy razem i układamy na talerzu, posypujemy kiełkami. Możecie przygotować do sałatki ulubiony dresing np. koperkowo-ziołowy. Ser kroimy na cztery części i każdą panierujemy w jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy do zrumienienia w głębokim tłuszczu. Podajemy z żurawiną.

Sery najlepiej jest degustować z dobrym winem, dobierzcie ulubione lub zdajcie się na nasz wybór – Chenin Blanc – w pełni nasycone, owocowe i dobrze wyważone. Wyczuwalne egzotyczne aromaty mango, moreli i ananasa. Nuta cytrusów, orzechów i miodu. Wino wytrawne z RPA.

1

3

Komentarze

komentarzy