Polędwiczki ze świeżymi borowikami

W roli głównej grzyby. Przygotujecie z nich sosy, farsze do mięs pasty do makaronów, zupy i kremy. Do smażenia polecamy kurki i rydze. Do duszenia najlepsze są borowiki i maślaki. Dzięki swojemu aromatowi i smakowi są niezastąpionym składnikiem wielu potraw. To zdecydowanie skarb naszych lasów. W połączeniu z polędwiczką i brandy stanowią bardzo wykwitną potrawę.

Potrzebujecie:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • jedną cebulę
  • ząbek czosnku
  • 0,5 kg świeżych borowików ( lub innych leśnych grzybów )
  • łyżeczka papryki w proszku ( najlepiej wędzonej )
  • 3 łyżki brandy
  • świeży rozmaryn
  • śmietana
  • bulion
  • natka pietruszki do posypania
  • masło
  • sól, pieprz
  • ew. mąka do zagęszczenia sosu
    pol 2

Polędwiczki oczyszczam z błon i kroję na plastry. Teraz mogę je rozbić ręką lub na przykład wałkiem do ciasta ( przez folię spożywczą ). To bardzo delikatne mięso, więc należy obchodzić się nim niezbyt radykalnie. Doprawiam solą, pieprzem, wędzoną papryką i odstawiam. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę. Po chwili dodaję posiekany czosnek…a kiedy już zacznie intensywnie pachnieć, przychodzi kolej na mięso i gałązki świeżego rozmarynu. Gdy mięso się obsmaży, dorzucam pokrojone w grubą kostkę borowiki i wszystko razem duszę, uważając by nie spalić czosnku. Następnie ostrożnie wlewam brandy i czekam aż alkohol odparuje ( można podpalić jeśli mamy do tego warunki ), po czym zalewam wszystko gorącym bulionem – nie za dużo. W przeciwnym wypadku sos będzie zbyt rzadki. Po 3-4 minutach zagęszczam sos śmietaną i czekam aż zgęstnieje. Można do zagęszczenia dodać również mąkę wymieszaną z zimną wodą. Po wyłożeniu na talerz posypuję natką pietruszki.

Podawać możemy z dowolnymi dodatkami..grzyby i mięso świetnie komponują się z kaszą gryczaną lub pęczakiem, jak również z puree ziemniaczanym i fasolką szparagową z dodatkiem orzechów włoskich:).

pol 1

Komentarze

komentarzy