Pizza a’la Włodas – najlepsza pizza świata :)

Włodasa (Włodzimierz Małaszek -Empatic) zdecydowanie można zaliczyć do tych muzyków, którzy stanowią o sile danego zespołu. Specjalnie dla Rock w Kuchni ten utalentowany muzyk zdradza swój przepis na pizze, opowiada dla kogo najchętniej gotuje i za jakimi smakami dzieciństwa tęskni. Na ten wywiad czekaliśmy z apetytem.

Jeśli spodziewacie się, że ten „wioślarz metalu” 🙂 zajada się surowymi stekami i tatarem, zdziwicie się, co odpowiedział na pytanie o najczęściej spożywane potrawy.

Włodas: Ostatnio najczęściej jem śniadania, czyli płatki owsiane. Do tego pestki dyni oraz słonecznika plus owoce ( np. ananas , banan itd. – tym urozmaicam ). To wszystko oczywiście w odpowiednich proporcjach, zalane jogurtem naturalnym bądź kefirem – pyszne i syte, polecam!

Każdy z nas ma w pamięci smaki dzieciństwa. Chleb z cukrem i wodą, kogel mogel, wodę z saturatora czy oranżadę w woreczku foliowym. Za jakimi smakami dzieciństwa tęskni Włodek?

W: Smak, który muszę sobie przypomnieć to świeże białe pieczywo z konserwą turystyczną oraz ketchupem. Pyszne to było i bardzo miło wspominam ten smak.

Bliscy i przyjaciele Włodasa mają powody do radości, kiedy ten nie wychodzi z kuchni. Wprawdzie nie gotuje często, ale za to z wielka starannością i smakiem.

W: Ja naprawdę rzadko gotuję. Jak już miałbym coś zrobić, to byłby to tradycyjny polski obiad, czyli gotowane ziemniaki z kotletem schabowym lub mielonym i ogórkiem. Potrafię też przyrządzić łososia z warzywami, jednak najlepiej wychodzi mi pizza. Jeden z moich ulubionych przepisów ‚sprzedam’ na łamach Rock w Kuchni.

A więc dla kogo najchętniej gotujesz ?

W: Jak już to robię, to najchętniej dla swojej żony oraz najbliższych. W domu najczęściej gotuje żona, więc w kuchni mogę co najwyżej pozmywać 🙂

Są takie dania, których on nigdy nie włoży do ust.

W: Wszystko co wywołuje u mnie mdłości np. chleb maczany w zupie. Nie wspomnę o jakiś egzotycznych tematach typu oczy zwierząt czy ich genitalia. Tego raczej bym nie zjadł.

Specjalnie dla Was pytamy o koncertowe menu.

W: Jeżeli nie spakuję sobie jedzenia na trasę, to ląduję w przydrożnych knajpach bądź na stacjach paliw z fast-foodami. Podczas koncertów przeważnie są to kanapki bądź pizza więc nie jest tak źle.

Co byś teraz zjadł?

W: Teraz najchętniej bym zjadł świeżą, chrupiącą bagietkę z pastą rybną 🙂

2

Pizza a’la Włodas

Ciasto : (na dwie blachy)

– trzy szklanki mąki

– szklanka mleka

– dwie łyżki oleju

– łyżka cukru

– łyżka soli

– 1/3 opakowania świeżych drożdży

 

Składniki: (na dwie blachy)

– koncentrat 200 ml

– bazylia, oregano

– żółty ser 400gr

– boczek parzony 200gr

– szynka gotowana 200gr

– salami 100gr

– cebula – 2 duże sztuki (wedle uznania)

– pomidor – 4 duże sztuki

– szczypior

 

Sposób przyrządzenia :

Do sporej plastikowej miski wlewamy wcześniej podgrzane mleko (letnie nie gorące). Dodajemy drożdże , olej , cukier, sól i mieszamy. Do wymieszanego roztworu dodajemy mąkę i porządnie zagniatamy, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min, a w tym czasie przygotowujemy koncentrat, mieszając go z oregano oraz bazylią ( przypraw nie żałujemy). Kroimy boczek na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni,. Podsmażamy również cebulę. Kroimy składniki: szynkę i salami w mniejsze kawałki , następnie pomidor w plastry oraz siekamy szczypiorek, ser ścieramy na tarce.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i zabieramy się za przygotowanie placka.

Dzielimy ciasto na dwie równe części, rozkładamy papier do pieczenia na blachę i wałkiem rozciągamy ciasto po całej jej powierzchni. Następnie ciasto smarujemy koncentratem z przyprawami i przystępujemy do rozkładania składników w kolejności : żółty ser na początek, przysmażona cebula, boczek, szynka oraz salami. Teraz placek ląduje w piekarniku na ok 12-15 min (sprawdzamy spód ciasta po ok 10 min. Jeśli dobrze zarumienione, to po 2 minutach wyciągamy, jak nie to piekarnik przestawiamy na grzanie tylko od spodu i kontrolujemy sytuację:). Na koniec wyjmujemy pizze z piekarnika i wtedy dopiero rozkładamy pomidory i posypujemy wszystko szczypiorem. Smacznego!

W czasie, gdy Włodas serwował nam pizzę, Kasia przygotowała przekąski. Awokado z łososiem i mascarpone oraz krakersy z kozim serem i żurawiną kusiły smakiem.3,4_MG_724368IMG-20160803-WA0000

Komentarze

komentarzy