Makaron z kurkami podany z pomidorami i błękitnym serem

W poszukiwaniu potraw bez mięsa odkrywamy dzisiaj przed Wami wyśmienite smaki słonecznej Italii! Potrawa, której nie powstydzi się zarówno kucharz amator, jak i doświadczony szef kuchni. Jesteśmy przekonani, że zaspokoi doskonale wasze smakowe wymagania i nie sprawi trudności podczas przygotowywania.

Potrzebujecie

  • makaron pappardelle
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • szalotka
  • 200 gr oczyszczonych i umytych kurek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany (my używamy 18%)
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • 2 sparzone pomidory bez skórki i nasion
  • łyżka prażonych orzechów nerkowca (równie dobrze można je zastąpić włoskimi)
  • łyżka suszonych, pokrojonych w paski pomidorów
  • 2 plastry sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Na rozgrzanej oliwie zeszkliliśmy posiekaną szalotkę i czosnek, dodajemy kurki. Po kilku minutach smażenia dolewamy wino, a po chwili śmietanę. Dusimy całość do momentu aż sos zaczyna gęstnieć. Dodajemy makaron i posiekany koper. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sparzone pomidory kroimy na cząstki, łączymy z suszonymi pomidorami i układamy na szczycie dania. Posypujemy orzechami i płatkami sera.

3makar2makar1makar

Komentarze

komentarzy