Sałatka z grillowanymi grzybami, fetą i marchewką

Po czym poznać, ze gościom smakowało? Oczywiście po pustych talerzach. Środowy wieczór zakończył się zatem idealnie. Przygotowaliśmy sałatkę z musztardowo-miodowym winegretem. Niech będzie natchnieniem dla tych, którzy nie mają wiele czasu na gotowanie i dla tych, którzy lubią smakować.

Potrzebujecie:

  • 3 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 200 g fety
  • świeżą kolendrę
  •  oliwę do grillowania
  • sok z cytryny
  • paprykę ostrą w proszku
  • sól, pieprz

Na winegret:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy rosyjskiej

Na rozgrzanej grillowej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, przygotowujemy marchewkę doprawioną ostrą papryką i szczyptą soli. Grillujemy do czasu aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Przekładamy na talerz. Pokrojone w plasterki grzyby doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy. W międzyczasie przygotowujemy winegret łącząc wszystkie składniki, mieszamy i dodajemy posiekaną kolendrę. Pokrojoną w kostkę fetę, marchewkę i grzyby układamy na talerzu, polewamy sosem. Posypujemy kolendrą. Rewelacyjne połączenie smaku. Zachęcamy do wypróbowania w domu. W słoiczku możecie ja zabrać, jak to zrobił Marcel, np. do pracy.

432567

Komentarze

komentarzy