Krewetki z pomidorkami, bazylią i mlekiem kokosowym

Dzisiaj skorupiaki. Krewetki, mleko kokosowe, kurkuma, pasta curry -pełna harmonia smaków – wyśmienite, zdrowe i orientalne danie. Przygotowane w oczekiwaniu na Marcela.

Potrzebujecie:

  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta mielonego cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta brązowego cukru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • limonka
  • garść liści bazylii
  • 100 g makaronu ryżowego

Na początek przygotowałam wszystkie składniki. Następnie na patelni rozpuściłam olej kokosowy i dodałam pastę curry. Mieszając smażyłam przez ok. dwie minuty. Włożyłam oczyszczone krewetki i smażyłam po minucie z każdej strony. Dodałam sos rybny, przyprawy i kolejne pół minuty trzymałam na ogniu. Wlałam mleko kokosowe i po 1,5 minuty gotowania dodałam pokrojone na połówki pomidorki. Posypałam szczyptą cukru. Skropiłam limonką, dorzuciłam bazylię i szczyptę pieprzu cayenne. Podałam Marcelowi z makaronem ryżowym i lampką białego wytrawnego wina. Bogactwo smaków, aromatów i kolorów 🙂 To był wieczór pełen śmiechu, po XXVII Wieczorze Humoru i Satyry, który odbył ie w Lidzbarku Warmińskim Marcel nie przestawał mówić, cóż uwielbia kabarety 🙂

465Resized_20160821_202125

Komentarze

komentarzy