Makaron sojowy z warzywami i kurczakiem

Po raz kolejny odkrywamy sekrety kuchni innych kultur. Chińska inspiracja w domowym wydaniu, na przygotowanie której potrzebujecie tylko 30 minut. Zostań Mistrzem w swojej kuchni 🙂

Potrzebujecie:

  • pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g makaronu sojowego
  • małą czerwoną papryczkę chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki imbiru
  • sok z połówki limonki
  • 1 por
  • garść fasoli szparagowej ( zielona lub żółta)
  • kilka grzybów mun

Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w sosie sojowym. Makaron  przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obrany czosnek drobno siekamy, również papryczkę chilli – wcześniej usuwając z niej nasiona. Marchewkę, por i grzyby ( grzyby moczymy przez 15 minut we wrzątku)  kroimy w paseczki, strąki fasoli na pół. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez 5 minut smażymy mięso. Zdejmujemy z patelni i na tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone składniki. Dusimy około 7 minut często mieszając. Dodajemy makaron i mięso, mieszamy doprawiając pieprzem i solą do smaku (zamiast soli możecie użyć sosu sojowego). Smaczne na gorąco, również jako sałatka na zimno. Świetnie sprawdza się jako przekąska na drogę.

321

Komentarze

komentarzy