Ciecierzyca w pomidorach zapiekana z mięsnymi kulkami

Jedzenie jest po to, aby cieszyć się nim i dzielić z bliskimi. Potrawy mają być zdrowe, pożywne, kolorowe i dostępne dla każdego. Kolejna nasza propozycja okazała się dobrym wyborem, co potwierdzili nasi goście. Ciecierzyca w pomidorach z mięsnymi kulkami to doskonały dodatek do świetnego towarzystwa. Okraszone piwem lub lampką wina – jak kto woli – nadały spotkaniu egzotycznego wymiaru.

Tym razem gościliśmy wegetariankę Martę – dla niej do pomidorowego sosu dodaliśmy grillowany bakłażan i pieczony kalafior ( świetnie zastępuje mięso ). Przy okazji dziękujemy za kwiaty, dzięki którym na stole zagościła i łąka i las. Piękny bukiet możecie podziwiać niżej.

Potrzebujecie :

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżka imbiru, obranego, startego na tarce
  • szczypta chili w proszku
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 pęczek dymki, umyty i pokrojony
  • 1 pęczek kolendry, umytej, posiekanej oraz kilka liści do posypania pulpecików
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół kajzerki namoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • pulpa pomidorowa
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • cebula posiekana
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • 350 g ciecierzycy

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy z dodatkiem soli i plastra cytryny pilnując, by nie ugotować jej do miękkości. Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, starty imbir, chilli w proszku, startą skórkę z cytryny . Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz ze szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które następnie smażymy. Czas na sos..Na patelni ląduje teraz posiekana cebula. Gdy zmięknie i lekko się zarumieni, dodajemy czosnek. Czekamy, aż zacznie intensywnie pachnieć i wlewamy pulpę pomidorową, doprawiamy.

Na blasze układamy mięsne kulki, ugotowaną ciecierzycę i całość zalewamy sosem. Temperatura 170 stopni i pół godziny w piekarniku to optymalny czas. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i świeżą kolendrą. Smacznego:)

_mg_8591_mg_8604_mg_857120160817_192119

Komentarze

komentarzy