Domowy sos tatarski

Grill z przyjaciółmi to doskonała okazja, by przywrócić świetność niektórym, często zapomnianym dodatkom. Jednym z nich jest domowy sos tatarski. Doskonały do mięs pieczonych lub na przykład domowych wędlin. Przygotowanie polega jedynie na połączeniu składników i odnalezieniu balansu między smakami – kwaśnym, octowym, który dają nam marynowane grzyby i korniszony, a opcjonalnie dodanym cukrem, ostrym chrzanem i musztardą. Do tego sól, pieprz i świeży koperek.

Potrzebujecie:

  • kilka korniszonów i mały słoik marynowanych grzybków ( wszystko pokrojone w bardzo drobną kostkę )
  • jajko ugotowane na twardo i posiekane
  • łyżka musztardy ( ja dodaję ulubioną rosyjską, ale uprzedzam, że jest dość ostra )
  • łyżka startego chrzanu
  • szczypta cukru
  • biały pieprz
  • sól
  • świeży koper
  • majonez ( ilość zależy od ilości użytych składników – sos nie może być rzadki )
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koper. Najlepiej zostawić sos na noc w lodówce, żeby smaki się dobrze połączyły. Można go przechowywać w słoiku nawet kilka dni.

3sos4sos

1-sos

2-sos

Komentarze

komentarzy