Omułki w białym winie z grzankami

Bardzo proste, szybkie danie. Świetne na męski wieczór, szczególnie dla miłośników morskich przysmaków. Kilka składników – mnóstwo smaku i aromatu.

Potrzebujecie:

  • omułki 1kg
  • cebula szalotka
  • szklanka wytrawnego wina
  • kilka ząbków czosnku
  • puszka pomidorów
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • biała bagietka
  • masło
  • oliwa

W rondlu podgrzewamy masło i dodajemy szalotki. Kiedy zmiękną, czosnek i białe wino. Po odparowaniu alkoholu dodajemy pomidory, oczyszczone i zamknięte omułki ( otwarte wyrzucamy ). Przykrywamy i dusimy około 5-7 minut. W tym czasie bagietkę kroimy na kromki pod kątem i smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru. Omułki wykładamy do miski i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami.

1mule2mule

 

Komentarze

komentarzy