Sałatka z pieczonym kalafiorem i cieciorką

Odkryty niedawno smak pieczonego kalafiora cały czas dostarcza nam nowych inspiracji. Ras el hanout – marokańska mieszanka przypraw, która zawiera ponad 30 składników, dodana do warzyw nadaje potrawie ostrzejszych tonów. Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez dania mięsne i z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku tajine kończąc.

Potrzebujecie

  • kalafior
  • 4 łyżeczki przyprawy ras el hanout ( jeśli nie macie gotowej, można ją zrobić w domu)
  • oliwa
  • ser feta
  • mix sałat
  • natka pietruszki
  • ciecierzyca z puszki

Przyprawa RAS EL HANOUT
po 1 łyżeczce:

  • kolendry
  • kurkumy
  • kminku
  • kuminu
  • cynamonu
  • czosnku w proszku
  • czarnego pieprzu
  • kardamonu
  • gałki muszkatołowej
  • imbiru
  • chili

zmielone:

  • koper włoski
  • goździki
  • czarnuszkę

Wszystkie składniki należy wymieszać.
Kiedy dzielę kalafior na małe różyczki Marcel przygotowuje mieszankę ras el hanout. Jeśli macie gotową oczywiście jest idealna. Kalafior skropiliśmy oliwą i obtoczyliśmy w przyprawach, po czym wrzuciliśmy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. Co jakiś czas mieszamy. Wyjmujemy kiedy się zrumieni. Na talerzu układamy sałatę, upieczony kalafior, pokrojoną fetę. Posypujemy ciecierzycą i natką pietruszki. Można skropić oliwą. Smacznego 🙂

20160910_15442120160910_154541

Komentarze

komentarzy