Krewetki na ostro z brandy i skórką pomarańczy

Marcel uwielbia wyszukane smaki. Jego powroty do domu są dla mnie wyzwaniem. Za każdym razem po jego ciężkiej, chociaż ciekawej pracy, staram się przygotować dla niego coś, co sprawi mu przyjemność. Ty razem postawiłam na krewetki. To pewniak. Marcel, w przeciwieństwie do mnie uwielbia owoce morza. Krewetki z brandy i pomarańczą, obowiązkowo doprawione ostrą papryczką.

 Potrzebujecie:

  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 20 obranych krewetek
  • 1 mała papryczka chilli
  • szczypta wędzonej papryki
  • cienkie paseczki skórki z jednej pomarańczy
  • kieliszek brandy
  • 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • szczypta soli

Na rozpuszczonym na patelni maśle zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek i po chwili krewetki, paprykę i pomarańczową skórkę. Dusiłam przez około 3 minuty. Doprawiłam solą. Do kuchni wkroczył Marcel.. Chyba wywabiłam go zapachem czosnku. Jak to często mawia: „jak coś jest z czosnkiem, musi być pyszne”. Marcel dodał alkohol i po minucie danie przełożyliśmy na talerz i posypaliśmy kolendrą. Polecamy.   

_mg_0859-001_mg_0854

Komentarze

komentarzy