Duszone pieczarki zapiekane z orzechami i serami

Kolorowa jesień dostarcza zarówno ciekawego muzycznego brzmienia – większość formacji już rozpoczęło albo za moment rozpocznie trasy koncertowe – jak również „darów natury”, które uprzyjemnią swoim smakiem domowe posiłki. Dzisiejsze danie,  dedykujemy osobom, które chcą mocniej zaakcentować jesienną aurę w kuchni.

Potrzebujecie

  • 10 pieczarek drobno pokrojonych
  • pół szklanki orzechów laskowych-  możecie pomieszać z włoskimi, posiekać drobno
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki żółtego, startego sera
  • 3 łyżki pokrojonego, błękitnego sera pleśniowego
  • pieprz i sól do smaku

Pieczarki smażymy przez kilka minut, dorzucamy do nich posiekane orzechy. Zdejmujemy z patelni, dokładamy sery i pietruszkę, mieszamy.  Zanim wystygną – formujemy kule. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na  5-10 minut do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Po wyjęciu od razu podajemy. Możecie również zaserwować z ciemnym pieczywem._mg_1095_mg_1042_mg_1060

Komentarze

komentarzy