Wytrawne naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą

Tradycyjne naleśniki po brzegi wypełnione smakowitym farszem. Odrobina szpinaku, pierś z kurczaka i najlepsza, naszym zdaniem, gorgonzola dają niepowtarzalne połączenie i świetny efekt końcowy. Dodatek wody gazowanej sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste.

Potrzebujecie:

Składniki na naleśniki:

  • jajo
  • 250 g przesianej mąki
  • 200 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • szczypta soli i pieprzu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • paczka szpinaku świeżego
  • 150 g sera gorgonzola

Na patelni przygotowujemy farsz, wrzucamy posiekaną cebulę, a po kilku minutach czosnek, do którego dodajemy szpinak. Gdy już zmięknie, dodajemy ser. Mięso myjemy, osuszamy i kładziemy na desce. Obficie posypujemy przyprawami ( sól, pieprz czarny, ostra papryka, zioła…), przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy. Wycieramy resztę przypraw rozbitym mięsem i smażymy. Usmażoną pierś kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z resztą farszu.

Czas na naleśniki. Mieszamy mąkę, wodę, mleko, jajo i sól. Z masy smażymy cienkie naleśniki. Powinny być blade, ponieważ będą potem podsmażane z farszem. Gotowe placki napełniamy nadzieniem i zwijamy zaginając brzegi do środka. Przed zjedzeniem z obu stron podsmażamy naleśniki do czasu, aż nabiorą złocistego koloru. To również powinno wystarczyć, by ser się rozpuścił. Smacznego.

_mg_1359

Komentarze

komentarzy