Pierś z kurczaka zapiekana w plastrach bakłażana z dodatkiem białego sera

Jeszcze nie znudziliśmy się zimą, ale trzeba przyznać, że o tej porze roku zdecydowanie rzadziej grillujemy na powietrzu. Właśnie dlatego chętnie uruchamiamy w domu elektrycznego grilla, tym samym wracamy myślami do długich, letnich wieczorów z przyjaciołom i kolacji przygotowywanych na powietrzu. Dzisiaj proponujemy Wam kolejne odkrycie smakowe Marcela, to też, zdaniem Marty, najsmaczniejsza forma podania bakłażana 🙂 Nie będziemy przekonywać, że to pyszne danie, po prostu spróbujcie i przekonajcie się sami 🙂

Potrzebujecie:

  • 1 bakłażan,
  • filet z kurczaka
  • serek śmietankowy
  • sól, pieprz,
  • 1,5 szklanki pulpy pomidorowej
  • bazylia
  • lubczyk
  • zioła dalmatyńskie
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula

Sos pomidorowy

Drobno pokrojoną cebule szklimy na patelni, dodajemy czosnek, po minucie wlewamy pulpę pomidorową, dodajemy spół, pieprz i zioła do smaku, chwilę gotujemy.

Roladki bakłażanowe

Bakłażana kroimy w około centymetrowe plastry. Solimy i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie suszymy papierowym ręcznikiem. Grillujemy chwilę z każdej strony (możecie użyć również patelni grillowej). Studzimy i dokładnie smarujemy serkiem.

Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i kroimy w ok. 3-centymetrowe paski. Grillujemy. Układamy na plastrach bakłażana i zawijamy, jeśli jest to konieczne, spinamy wykałaczką. Do brytfanki przelewamy przygotowany wcześniej sos i układamy na nim roladki. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni. Dodatkowo możecie posypać startym parmezanem.

_mg_1433_mg_1455_mg_1482_mg_1417

Komentarze

komentarzy