Curry z dynią piżmową

W  kuchni wegetariańskiej nigdy nie jest nudno. To świat pełen różnorodnych smaków, kolorów i aromatów- co staramy się udowadniać również na naszej stronie:). Warzywa, powszednie znane od lat, jak i te mniej popularne, egzotyczne, dostępne są już w polskich sklepach. Szukając pomysłu na wykorzystanie dyni, odkryliśmy nowy smak. Wypróbujcie, zachęcamy!!

Potrzebujecie:

  • dynię piżmową
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 2 łyżeczki madras curry powder (indyjska mieszanka do kupienia w internecie)
  • 2 łyżeczki curry
  • duża czerwona cebula
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • świeża papryczka chilli (opcjonalnie, ponieważ madras curry jest pikantne)
  • 3 ząbki czosnku
  • łodygi świeżej kolendry (liście posłużą do dekoracji dania)
  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • puszka ciecierzycy w zalewie
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej

Dynię przekrajmy na pół wzdłuż i oczyszczamy z pestek. Kroimy na spore kawałki ( 3-4 cm ) , układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy rękami tak, aby oliwa i przyprawy dokładnie pokryły kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy dynię przez 40 minut. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, imbir i chilli oraz łodygi kolendry. Dusimy do momentu lekkiego skarmelizowania , Doprawiamy przyprawą curry i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut. Po tym czasie łączymy bazę z upieczoną dynią i szpinakiem, wyłączamy gaz i przykrywamy na chwilę, żeby szpinak zmiękł. Podajemy z ryżem i dekorujemy świeżymi listkami kolendry.

1

Komentarze

komentarzy