Chleb z octem balsamicznym na zakwasie

Mój chłopak upiekł chleb..pyszny. Od kilku tygodni dokarmia zakwas, niczym domowe zwierzątko, a nocami zamienia się w piekarza. Jest druga lub trzecia nad ranem gdy piękny, chrupiący i pachnący chleb stygnie na stole. Akurat w tym momencie mam przerwę między jednym snem, a drugim – idealnie w czas :). Nie potrafię sobie odmówić tej przyjemności nocno-porannego śniadania, które na chwil kilka przenosi nas w czas dzieciństwa, kiedy babcia piekła domowy chleb. Tym razem wyszedł idealny, więc postanowiliśmy przepisem podzielić się z Wami. W planach mamy jeszcze domowe masło, które wystarczy by pieczywo smakowało idealnie, ale o tym następnym razem.

Zjadłam już prawie pół bochenka….a Marcel jeszcze odsypia pracę w „piekarni” :). Mam nadzieję, że załapie się chociaż na jedną pajdę 🙂

Potrzebujecie:

  • 375 g letniej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • ½ łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka – do posmarowania chleba

Letnią wodę łączymy z drożdżami i cukrem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Następnie dodajemy część mąki – 375 g mąki jasnej pszennej, zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy. Przykrytą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, by ciasto wyrosło.

Po upływie wskazanego czasu dodajemy pozostałą mąkę (25 g jasnej mąki oraz 200 g mąki pszennej razowej) i zagniatamy luźne ciasto. Ciasto powinno lepić się do dłoni, ale jednocześnie być dobrze wyrobione i pozbawione grudek.

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 2 godziny. W tym czasie ponownie wyrośnie. Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z mlekiem. Dzięki temu skórka nabierze wyrazistego koloru i będzie chrupiąca.

Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego.

14732

Komentarze

komentarzy