Kurczak po indyjsku

Ogromne bazary pełne przypraw , gwar i koloryt – tak jawią nam się Indie. Na myśl o podróży z podekscytowania dostajemy gęsiej skórki. Tak różna od polskiej kuchnia już dawno podbiła nasze serca. Zaczynaliśmy od restauracji, myśląc, że to trudne i czasochłonne dania, a teraz z przyjemnością witamy gości w naszym domu aromatem hinduskim dań.

Potrzebujecie:

  • 0,5 kg podudzi kurczaka (bez kości)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • po łyżeczce świeżo startego imbiru i czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • pół łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • pół łyżeczki pieprzu

Podudzia doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.  Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy kumin, smażymy przez kilka sekund. Dodajemy cebulę, mieloną papryczkę chilli, kurkumę i szczyptę soli. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Dodajemy imbir, czosnek i po minucie dorzucamy kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Pomidory wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię do kurczaka dodając pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Na zakończenie dodajemy sól do smaku. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy  z chlebkiem naan lub z ryżem.

Komentarze

komentarzy