Sałatka z kurczakiem i chipsami z boczku

Przyszedł czas na sałatkę. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na smaczny i prosty w przygotowaniu posiłek, idealny na zapracowany czas. W biegu codzienności każda minuta jest cenna. Trzeba przyznać, że chętnie odrywamy się od swoich obowiązków, by w kuchni spędzić chociaż  20 minut razem, potrzebne na przygotowanie dania. Pozwolimy sobie przy tym na lampkę dobrego wina.

Potrzebujecie:

  • 2 garście mieszanych sałat
  • filet z kurczaka
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • pół cebuli czerwonej
  • 2 jaja
  • 100 g pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół małej marchewki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub jeden malinowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 5 kropel tabasco
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny

Na początku przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki, dodając posiekany drobno czosnek. Sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.

Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki, boczek w kilkucentymetrowe paski. Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Układamy pomidory. Boczek podsmażamy aż do wytopienia tłuszczu, następnie na tej samej patelni smażymy kurczaka i pieczarki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i mieszamy. Sałatę na talerzu polewamy sosem, a na wierzchu układamy smażone dodatki i ugotowane na miękko jajo. Smacznego 🙂

Komentarze

komentarzy