Szczawiówka na podsmażanych warzywach

Ile domów tyle pewnie przepisów na szczawiową. My w poszukiwaniu dobrego smaku postanowiliśmy trochę poeksperymentować i podsmażyliśmy warzywa, będące podstawą szczawiówki. Naszym zdaniem wyszło super. Smakuje przy każdej okazji, idealna jako poimprezowe lekarstwo ;).

Potrzebujecie:

  • słoiczek szczawiu lub dwa pęczki świeżego
  • 2 marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • biała cześć pora
  • litr wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk

Jeśli używacie szczawiu świeżego należy go umyć i drobno pokroić. My tym razem posłużyliśmy się gotowym, ze słoika. Por kroimy na cienkie paseczki, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w drobną kostkę. W garnku żeliwnym, na rozgrzanym maśle podsmażamy przygotowane warzywa do momentu, aż zmiękną. Dodajemy wodę, gałązkę lubczyku, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa są już prawie gotowe dodajemy szczaw i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z gotowanym jajem.

To prosta i szybka w przygotowaniu zupa, która dzięki podsmażonym warzywom nabiera wykwintnego smaku. 

Komentarze

komentarzy