Makaron soba z wołowiną i warzywami

To była długa noc. Położyliśmy się spać o 4 nad ranem, kiedy jeszcze muzyka Acid Drinkers głośno grała w uszach. Jeszcze wczoraj wielu snuło plany, związane z niedzielnym obiadem i z tym, czym będzie przywracał się do życia :). Wygrały jak zawsze najprostsze sposoby. Tym razem przepis ze szczególną dedykacją dla Marcina Michalaka 🙂

Potrzebujecie

  • makaron SOBA
  • 250g wołowiny
  • mała papryczka chilli
  • marchewka
  • brokuł
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypior
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego

Po takiej nocy jak miniona, wsparcie w kuchni zawsze mile widziane, więc dzisiaj sprawiedliwie dzielimy obowiązki. Makaron przygotowaliśmy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odsączeniu wymieszaliśmy z łyżką oleju sezamowego. Na patelni rozgrzaliśmy olej i wrzuciliśmy pokrojoną w cienkie plastry wołowinę. Smażyliśmy przez około 7 minut. Następnie dodaliśmy pokrojoną w piórka cebulę, cienko pokrojoną marchewkę i smażyliśmy przez kolejne 2 minuty. Dorzuciliśmy brokuł, który w międzyczasie ugotowaliśmy w osolonej wodzie. Dodaliśmy posiekany czosnek, papryczkę chilli,  imbir i makaron. Wymieszaliśmy cukier z sosem sojowym i dodaliśmy do potrawy.  Doprawiliśmy olejem sezamowym i do smaku sosem sojowym. Podaliśmy posypane szczypiorem.

Komentarze

komentarzy