Dorsz smażony z masłem i serem podany z ziemniakami i młodą marchewką

Słońce sprawiło, że nabraliśmy smaku na rybę. Przyznacie, że w towarzystwie cytryny, na talerzu prezentuje się znakomicie. Poza tym, tak też smakuje. Możecie wierzyć na słowo, albo przygotować ją w domu i tym samym przekonać się, czy podzielacie nasze smaki.

Wykorzystaliśmy tym razem dorsza. Świetna ryba, w Polsce jeszcze trochę niedoceniana. To nie jest trudne danie ani też czasochłonne. Dobrze zorganizowana kuchnia daje wiele radości.  Zachęcamy do wrzucania zdjęć w komentarzach na Facebooku. Życzymy Wam dobrej zabawy i smacznego. Pozdrawiamy wiosennie 🙂

Potrzebujecie:

  • filet z dorsza (dla 2 osób)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżki mąki
  • 1 łyżka tartego sera Grana Padano lub innego podobnego
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka marchewek
  • 4-5 niedużych ziemniaków

Bazylię i czosnek drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy masło, tarty ser, musztardę, mąkę i sok z połówki cytryny. Mieszamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę kładziemy 3-4 plastry cytryny i dodajemy wcześniej doprawioną solą i pieprzem rybę. Dorsza układamy skóra do góry i smażymy 3 minuty. Następnie odwracamy rybę układając na wierzchu przygotowaną wcześniej pastę z masła, sera i bazylii. Podsmażamy aż ryba się zarumieni, a masło i ser rozpuszczą. Podajemy z ziemniakami i gotowaną marchewką. Ziemniaki możecie upiec w piekarniku albo podgotować i podsmażyć na patelni.

Komentarze

komentarzy