Dim Sum z krewetkami

Były dim sum na mieście, czas przygotować je w domu. Podjęliśmy wyzwanie i okazało się, że to wcale nie takie trudne, a smakowały nam zdecydowanie bardziej. Dalej będziemy poszukiwać dobrej restauracji serwującej tę przekąskę, ale zanim znajdziemy miejsce, w którym jeść warto, bo jest smacznie, polepimy w zaciszu naszej domowej kuchni. Podajemy przepis na dim sum z krewetkami, ale jeśli nie lubicie lub nie jadacie ze względu na przekonania, można znaleźć mnóstwo receptur na alternatywne nadzienia. Z samymi warzywami – jak lubi Marta – też smakują znakomicie. (Porcja dla 2 osób).

Potrzebujecie

Farsz

  • 15 krewetek
  • mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • dymka
  • pół papryki
  • jedna duża papryczki chilli
  • mały pęczek kolendry
  • sos sojowy
  • olej

Ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • pół szklanki wrzątku
  • duża szczypta soli

Sos

  • sos sojowy
  • oliwa
  • miód
  • sok z cytryny
  • chilli
  • dymka

Zblendowaliśmy warzywa, które wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki dodając kolendrę, olej (mniej więcej łyżkę) oraz sos sojowy do smaku. Obrane krewetki pokroiliśmy dość drobno ( można je zmiksować razem z resztą składników nadzienia ). Dodaliśmy do farszu i wymieszaliśmy wszystko razem. Gotowe. Czas na ciasto. Wymieszaliśmy wodę z mąka i szczyptą soli, a następnie zagniataliśmy przez około 10 minut. Bardzo cienko rozwałkowaliśmy i wycięliśmy duże koła,  na które następnie położyliśmy po łyżeczce farszu.  Zawinęliśmy w delikatne sakiewki i ułożyliśmy w naczyniu do gotowania na parze. Warto posmarować dno naczynia olejem, żeby pierożki nie przywarły. Potrzebują ok siedmiu minut. W tym czasie przygotujcie sos, mieszając 3 łyżki oliwy, półtorej łyżki soku z cytryny, miód (do smaku, my daliśmy ok. pół łyżeczki), sos sojowy i cienko pokrojoną papryczkę i dymkę. Gotowe dim sum podajemy z sosem. Smacznego :):)

Komentarze

komentarzy