Szparagi z szynką parmeńską, grana padano i jajem

Szparagi. Świat oszalał na punkcie szparagów, więc jakieś dwa lata temu postanowiliśmy sprawdzić, co można z nich wyczarować i pudło. Zupełnie się nie udało i ze zdziwieniem obydwoje stwierdziliśmy – i czym tu się zachwycać. Czas płynął, a szparagi kusiły wyglądem, zapachem, kolorem. Ulegliśmy. Kolejne podejście i strzał w 10. Szparagi z szynką parmeńską i grana padano smakują wyśmienicie.

Potrzebujecie:

  • pęczek szparagów
  • plastry szynki parmeńskiej
  •  grana padano
  • łyżeczka oliwy
  • jaja

Blanszujemy szparagi ( krótko, aby były al dente ), zawijamy w plastry szynki i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą wcześniej skropiliśmy oliwą. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut. Podajemy z jajem w koszulce. Smacznego.

Komentarze

komentarzy