Szaszłyki w marynacie z mleczkiem kokosowym i pistacjami

Dodaj słońce do letniego menu, grillując z najbliższymi i wykorzystaj przepis, który my już sprawdziliśmy. Szaszłyki w marynacie z mleczkiem kokosowym i pistacjami. Jesteśmy przekonani, że się w nich rozsmakujecie.

Potrzebujecie:

Marynata

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 30 g pistacji, pokruszonych
  • sok z 1/2 limonki oraz niewielka ilość startej skórki z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka ostrej papryczki pokrojonej w drobna kostkę
  • pół pęczka świeżej kolendry, umytej, drobno pokrojonej

Szaszłyki

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • kilka plastrów surowego boczku

Przygotowując marynatę mieszamy mleczko, curry, pistacje, sok i skórkę z limonki, gotujemy około 15 minut do uzyskania sosu o gęstej konsystencji. Marynatę przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, sos sojowy, miód, pieprz, papryczkę i kolendrę. Mieszamy.

Filety kroimy wzdłuż, w paski o szerokości 2 cm. Plastry boczku składamy wzdłuż na pół i układamy obok siebie, na przemian: pasek kurczaka, pasek boczku, do ostatniego kawałka. Mięso z boczkiem nabijamy na patyczki do szaszłyków i kroimy rozdzielając porcje. Zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut lub dłużej. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie do zrumienienia, polewając marynatą.  Podajemy z ulubiona sałatką.

cof cof cof

Komentarze

komentarzy