Pierś z kurczaka w sosie z kurkami i białym winem

Wakacje okazały się dla nas czasem bardzo intensywnej pracy. Podróżowaliśmy, doświadczaliśmy muzyki w różnych zakątkach Polski i szukaliśmy inspiracji kulinarnych, żeby móc podzielić się przepisami z wami. Dzisiaj postawiliśmy na szybkie, a jednocześnie wyjątkowe danie. Dodatek białego wina nadaje głębi smaku.Wypróbujcie 🙂

Potrzebujecie

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oleju

Sos

  •  250 g kurek
  • pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki białego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Pokrojoną na 4 porcje pierś z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju na rumiany kolor (po 3 minuty z każdej strony). Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 7 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

W tym czasie zabieramy się z przygotowanie sosu. Na paleni na  maśle zeszkliliśmy cebulę, do której dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze minutę i wrzucamy oczyszczone grzyby. Po kilku 2-3 minutach smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet, wino i czekamy, aż się zagotuje. Po 2 minutach wlewamy  bulion i gotujemy na większym ogniu przez około 4 – 5 minut aż powstały sos znacznie się zredukuje (do kilku łyżek). Wrzucamy kurki, a po chwili wlewamy śmietankę kremówkę i wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę.  Dodajemy 2 łyżki natki. W razie potrzeby  doprawiamy pieprzem i solą.
Na patelnię wkładamy plasterki kurczaka i w razie potrzeby podgrzewamy nie mieszając. Podajemy z ziemniakami, makaronem, lub jak my, z fasolą szparagową.  Posypujemy natką pietruszki.

Komentarze

komentarzy