Sandacz z cukinią i sałatką z kaszy gryczanej, pomidorów i kopru włoskiego

Danie, w którym rozsmakują się osoby lubiące anyżowy posmak kopru włoskiego. Jego wyrazisty smak dominuje wśród pozostałych składników.  Bardzo orzeźwiająca potrwa.  Przepis na 2 porcje.

Potrzebujecie:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • pół małej główki kopru włoskiego
  • pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka posiekanej kolendry
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka soku i szczypta startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • pół cukinii
  • filet z sandacza
  • 2 łyżki masła
  • gałązka tymianku
  • ząbek czosnku

Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koper włoski kroimy w kostkę i wkładamy  do wody z lodem. Pozbywamy się z pomidora skórki i gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę, podobnie cebulę. Przygotowane składniki łączymy z kaszą dodając kolendrę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wszystko mieszamy. Filet z sandacza porcjujemy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na maśle skórą do dołu polewając górę masłem z patelni. Po 3 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, tymianek i ząbek czosnku. Smażymy jeszcze około 3 minuty. Podajemy na sałatce z kaszy, dekorując startą skórką z cytryny. Smacznego 🙂

Komentarze

komentarzy