Sos kurkowy na białym winie

Potrzebujecie:

  •  250 g kurek
  • pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki białego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na patelni, na maśle zeszkliliśmy cebulę, do której dodaliśmy czosnek. Smażymy jeszcze minutę i wrzucamy oczyszczone grzyby. Po 2-3 minutach smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Dodaliśmy ocet, wino i zagotowaliśmy.  Po 2 minutach gotowania dodaliśmy bulion i redukujemy na dużym ogniu. Wrzuciliśmy  oczyszczone kurki, a po chwili dodaliśmy śmietankę kremówkę i ponownie doprowadziliśmy do wrzenia. Doprawiliśmy solą i pieprzem. Do sosu pasuje natka pietruszki. Idealny do kurczaka, polędwiczki wieprzowej lub makaronu.

Komentarze

komentarzy