Pieczony kalafior z porami i borowikami

Kalafior w naszej kuchni pojawia się dość często, szczególnie od momentu kiedy pierwszy raz wrzuciliśmy go do piekarnika. Okazało się, że pyszne dania nie zawsze wymagają dużo czasu i wielu dodatków. To kolejna propozycja dla naszych wegetariańskich przyjaciół. Jesteśmy przekonani, że skradnie wasze serca. Przepis na 2 porcje.

Potrzebujecie:

  • dwa plastry kalafiora (w plastry pokroicie tylko środkową część z korzeniem)
  • 250 gram borowików
  • pół małego pora
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy

Kalafior nacieramy oliwą, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Por z łyżeczką masła i szczyptą soli zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na blisko 25 minut. Następnie grilujemy pokrojone w grube plastry borowiki, lub smażymy  je na patelni do czasu aż się zrumienią, doprawiając  solą i pieprzem do smaku.  Gotowy kalafior układamy na talerzu z grzybami, pory kroimy w krążki i dodajemy razem z sosem, który powstał podczas pieczenia do naszego dania. Palce lizać. Smacznego.

Komentarze

komentarzy