Placki ziemniaczane z grzybami shimeji

Placki ziemniaczane – ile domów, tyle sposoby przygotowywania, my dzisiaj proponujemy do nich azjatycki dodatek w postaci grzybów Shimeji.

W naturze shimeji rośnie na drzewie, to małe i cienkie grzyby koloru białego lub brązowego. Posiadają pikantny, orzechowy smak z odrobiną słodycz.

Potrzebujecie:

  • porcję grzybów shimeji (możecie pomieszać kolor)
  • małą cebulę
  • pół kilograma ziemniaków
  • łyżkę mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Rozgrzewamy olej, na który wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, kiedy się zeszkli, zdejmujemy z patelni,  i wrzucamy na nią grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu. Grzybów nie mieszamy od razu, żeby nie puściły wody i nie straciły soczystości i jędrności. Dodajemy do nich cebulę i mieszamy.

Do tartych ziemniaków dodajemy 1/3 cebuli, którą również ścieramy. Do przygotowanej masy dodajemy łyżkę mąki oraz sól i pieprz. Z tak przygotowanego ciasta na średnim ogniu smażymy placki. Podajemy z grzybami. Smacznego.

Komentarze

komentarzy