Sałatka z boczniakami

Wiele osób widząc boczniaki na  straganach omija je obojętnie, nie wiedząc jak je wykorzystać. Szkoda, ponieważ jest to grzyb nie tylko smaczny, ale ma też właściwości lecznicze. Są w nim związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Postanowiliśmy zaprezentować na www.rockwkuchni.pl kilka sprawdzonych przez nas przepisów, które wydobywają z grzybów to, co najlepsze.

Potrzebujecie:

  • miks sałat z rukolą (możecie przygotować go sami)
  • pomidory koktajlowe, kilka sztuk
  • 2 ogórki gruntowe
  • 250 g. boczniaków
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • winegret

Skropione oliwą boczniaki doprawiamy sola i pieprzem, a następnie grillujemy (możecie użyć patelni grillowej). Pomidory kroimy na połówki i dodajemy do nich miks sałat. Ogórka kroimy wzdłuż, we wstążki. Dorzucamy gorące boczniaki i wszystko mieszamy z winegretem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Posypujemy orzechami.

Komentarze

komentarzy