Sałatka Caesar

Lekko i przyjemnie. Pyszna sałata, którą przygotowaliśmy w kilkanaście minut. Dostarczy energii nawet w najbardziej pochmurny dzień. Jej smak podkręca wyrazisty sos.

Potrzebujecie:

  • pierś z kurczaka bez skóry
  • sałata rzymska
  • mała czerwona cebula
  • 3 fileciki anchovies
  • łyżka musztardy
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • oliwa
  • parmezan (starty)
  • białe pieczywo na grzanki
  • rozmaryn
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Pierś z kurczaka rozbijamy przez folię spożywczą na grubość około 2cm. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Smażymy na oliwie po kilka minut z każdej strony uważając, żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa i odkładamy. W czasie smażenia kurczaka, rozrywamy pieczywo na małe kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni. Pieczemy do momentu zrumienienia. Sałatę rzymską kroimy w spore kawałki i rozkładamy na dużym talerzu.

W malakserze przygotowujemy sos. Wbijamy żółtka, dodajemy musztardę, ocet z białego wina oraz filecik anchovies. Miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy, po czym powoli wlewamy oliwę bardzo cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania. Robimy to do uzyskania konsystencji majonezu. Przekładamy zawartość do małej miseczki, dodając starty parmezan oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Na liściach sałaty układamy pokrojone kawałki smażonego kurczaka, kleksy sosu oraz grzanki. Możemy oprószyć wiórkami parmezanu bądź skórki z cytryny.

Komentarze

komentarzy