Wołowina duszona z warzywami z dodatkiem cynamonu

Marcel rzucił się na pręgę wołową. Pachniała pięknie i kusiła wyglądem. Te danie przerosło jednak możliwości Marty, która zadowoliła się ziemniakiem. Smakosze wołowiny na pewno będą zachwyceni.

Potrzebujecie:

  • pręgę wołową 0.5kg
  • 2 marchewki
  • łodygę selera naciowego
  • kawałek kopru włoskiego
  • średnią czerwoną cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kawałek kory cynamonu
  • kilka gałązek rozmarynu
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • pomidory bez skórki z zalewą ( 300-400g )
  • garść suszonych grzybów, porwanych na małe kawałki
  • mąkę
  • oliwę
  • sól, pieprz

Mięso kroimy na kawałki wielkości  3-4 centymetrów. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w dużą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Wrzucamy również cynamon, listki laurowe i rozmaryn. Po kilku minutach mięso obtaczamy w mące i dodajemy do warzyw. Razem smażymy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Całą zawartość patelni przekładamy go garnka, dodajemy zalewę wraz z pomidorami i przykrywamy. Dusimy do miękkości, ok 3 godzin. Pręga wołowa smakuje wyśmienicie, jednak wymaga długiego i powolnego duszenia. Przed końcem dobrze jest wyjąć cynamon oraz rozmaryn, a także doprawić do smaku. Można podawać z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

komentarzy