Szaleństwo kolorów na talerzu pobudza kubki smakowe. Świeże, słodkie pomidory kontrastują tu z suszonymi, a zielone szparagi zachęcają do skosztowania. Podajemy składniki na 4 porcje.
Potrzebujecie
- pęczek zielonych szparagów
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- tarty parmezan
- pieprz i sól
- łyżka oliwy
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i blanszujemy je we wrzątku przez około 3 minuty (nie zanurzamy w wodzie gniazd nasiennych, ponieważ są delikatne i bardzo łatwo je rozgotować), następnie hartujemy zimną wodą i kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a suszone w paski. Podobnie postępujemy z awokado. Mieszamy składniki, które następnie możemy skropić oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy parmezanem. To jest pyszne 🙂