Sałatka z zielonych szparagów

Wystarczy tylko spojrzeć i od razu cieknie ślinka. Szaleństwo kolorów na talerzu pobudza kubki smakowe. Świeże, słodkie pomidory kontrastują tu z suszonymi, a zielone szparagi zachęcają do skosztowania. Podajemy składniki na 4 porcje.

Potrzebujecie

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • tarty parmezan
  • pieprz i sól
  • łyżka oliwy

Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i blanszujemy je we wrzątku przez około 3 minuty (nie zanurzamy w wodzie gniazd nasiennych, ponieważ są delikatne i bardzo łatwo je rozgotować), następnie hartujemy zimną wodą i kroimy na kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, a suszone w paski. Podobnie postępujemy z awokado. Mieszamy składniki, które następnie możemy skropić oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy parmezanem. To jest pyszne 🙂

Komentarze

komentarzy