Gulasz wołowy po burgundzku

Proste, wiejskie danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni francuskiej cieszy smakiem. Jego sukces polega na  duszeniu wszystkich składników tak długo, aż mięso stanie się kruche.

Potrzebujecie:

  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę zmielonego, czarnego pieprzu
  • 8 łyżek mąki
  • około 2 kg. mięsa wołowego – gulaszowego, pokrojonego w kostkę
  • 2 plastry boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 pokrojone w talarki marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • cebulę, pokrojona w kostkę
  • łyżeczkę ziaren pieprzu
  • 1 butelkę czerwonego, półwytrawnego wina
  • 4 pokrojone pomidory bez skóry
  • szklankę bulionu wołowego
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 250 g pieczarek brązowych lub zwykłych pokrojonych w plastry

Mieszamy  3 łyżki maki, sól i pieprz, kawałki mięsa obtaczamy w panierce. Boczek smażymy w garnku żeliwnym do czasu aż wytopi się większość tłuszczu (4 do 6 minut), usmażony odsączamy na papierowym ręczniku. Na tłuszczu z boczku obsmażamy z każdej strony wołowinę, do czasu, aż się zrumieni i przekładamy do miskę. Do garnka wkładamy marchew, seler, cebulę i ziarna pieprzu. Przez pięć minut smażymy na dużym ogniu, następnie dodajemy wino. Deglasujemy garnek, dodajemy pomidory i bulion. Po zagotowaniu dodajemy resztę mąki i przecier pomidorowy. Po około minucie dorzucamy wołowinę i boczek, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około dwie godziny, od czasu do czasu mieszamy.

Gdy gulasz będzie już prawie gotowy, na patelni roztapiamy masło , dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut. Tuż przed podaniem  pieczarki dodajemy do mięsa.  Smacznego 🙂

Komentarze

komentarzy