Kotlety z soczewicy i ciecierzycy z sosem pomidorowym

Są takie dni, kiedy każdy z nas ma ochotę na odmianę w kuchni. Marcel postanowił odstawić mięso i zrobić coś z myślą o wegetariańskich przyjaciołach. Serwujcie z sosem pomidorowym, dopełni smak.

Potrzebujecie:

  • szklanka zielonej soczewicy z puszki
  •  szklanka ciecierzycy z puszki
  •  po czubatej łyżeczce zmielonego kuminu, ziaren kolendry, curry i wędzonej papryki w wersji łagodnej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, ewentualnie pieprz
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki papryki
  • pół pęczka natki kolendry
  • 2 łyżki mąki

Do malaksera wsypujemy soczewicę i ciecierzycę, doprawiamy szczyptą soli i dodajemy podsmażone wcześniej przyprawy ( curry, kumin, kolendrę i paprykę). Mielimy na gładko i oddajemy drobno posiekaną natkę kolendry.  Z masy forujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Gotowe klopsiki  należy odsączyć na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem pomidorowym  🙂

Komentarze

komentarzy